Uputstvo za upotrebu medicinskog proizvoda HemoStick®

MAGNETNI PREPARAT:

HemoStick® predstavlja terapeutsko sredstvo za trajnu, blagu i produženu stimulaciju rektuma u lečenju hemoroida (šuljeva), nakon isključivanja mogućnosti karcinoma debelog creva.

OPIS:

HemoStick® se sastoji iz 2 nezavisna više polarna magneta, smeštena u oblogu oblika T, napravljenog od tvrde plastike, bele boje, sa ograničivačem, na kojem se nalazi zeleni ili narandžasti marker.

Unutrašnje telo je napravljeno na takav način da obezbedi maksimalnu toleranciju materijala na rektalnu terapiju i udobnost pacijentu za vreme trajanja terapije. Magneti koji čine set HemoStick® su više polno namagnetisani, sa definisanim razdvajanjem magnetnih polova. Jedan magnet je namagnetisan polovima koji obrazuju prsten, a drugi polovima u pravoj liniji, i zahvaljujući tome se zatvaraju magnetna polja tokom terapije, stvarajući efekat magnetnog polja u oblasti rektuma.

Koncentracija magnetnog polja na površini HemoStick® je 30-40 mT (300-400 Gausa), što je u potpunosti u skladu sa preporučenim dozama jačine stalnog magnetnog polja, za stimulisanje humanog materijala.

DELOVANJE:

HemoStick® reguliše protok krvi kroz venski sistem završnog dela debelog creva uz produženo dejstvo i posle primene, smanjuje bolnu nelagodnost i otklanja svrab u predelu rektuma.

UPOTREBA:

Lečenje hemoroida (šuljeva). Akutna hemoridna oboljenja, nekontrolisano kvašenje rektuma i svrab u predelu rektuma.

OGRANIČENJA U UPOTREBI:

Karcinom (uključujući i prethodno oboljenje), akutne infekcije, klinički aktivna tuberkuloza, krvarenje iz digestivnog trakta.

Terapija uz upotrebu HemoStick® nije preporučljiva za osobe: sa srčanim oboljenjima i ozbiljnim poremećajima cirkulacije, ugrađenim pejsmejkerom, metalnim implantantima u karličnom predelu (veštački zglobovi, u materici sprave za kontracepciju), posle operativnih zahvata (u periodu od mesec dana nakon operacije) i u toku gradiviteta (trudnoće).

KONTRAINDIKACIJE:

Magnetna terapija može dovesti do povećanja libida, periodičnog sniženja pritiska kao i dijareje s prekidima.

UPOZORENJE:

HemoStick® može biti primenjen u lečenju hemoroida samo nakon isključenja mogućnosti karcinoma debelog creva.

HemoStick® je namenjen isključivo za ličnu upotrebu. Ne bi trebalo nikada da se da na korišćenje drugoj osobi jer postoji visok rizik od infekcija.

Umetak se ne sme stavljati u vaginu. Proizvod je namenjen za upotrebu kod odraslih.

POSEBNA NAPOMENA:

Osobe predviđene za bilo koju vrstu dijagnostičnih testiranja trebale bi da obaveste svog doktora o trenutnom lečenju stalnim magnetnim poljem.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU:

Pre svake upotrebe, HemoStick® bi trebalo pažljivo oprati mlakom vodom i sapunom, a zatim osušiti.

Naneti sloj Vazelina na aktivni deo umetka do ograničivača. Pažljivo staviti pripremljeni HemoStick® u rektum. U slučaju tegoba, uvlačiti HemoStick® postepeno, sa prekidima kako bi se izbeglo oštećenje sluzokože.

Nakon stavljanja umetka u rektalni otvor, pacijent bi trebao da ostane u ležećem položaju na boku narednih sat do dva.

Nakon upotrebe, pažljivo oprati umetnuti deo mlakom vodom i sapunom, a zatim osušiti.

Pri prvoj upotrebi se može koristiti pomagalo bilo koje boje. Svakog narednog dana primenjuje se pomagalo one boje koja prethodnog dana nije korišćena.

Lečenje bi trebalo nastaviti minimum 10 dana. Samo se kod izuzetnih tegoba HemoStick® koristi dva puta dnevno - ujutro i uveče. Po potrebi, lečenje se može ponoviti nakon jednog dana pauze ukoliko se hemoroidi ne povuku u potpunosti.

HemoStick® se može koristiti u ciklusima od po 10 dana sa jednim danom pauze posle ciklusa, sve dok se hemoroidi potpuno ne povuku. Koliko će ciklusa biti potrebno za izlečenje zavisi od stanja u kome se hemoroidi nalaze na početku terapije.

ČUVANJE:

HemoStick® ima rok upotrebe 10 godina. Ipak, ne preporučuje se korišćenje HemoStick® sa mehaničkim oštećenjima (ogrebotine, naprsline). HemoStick® bi trebalo čuvati na udaljenosti minimum 10 cm od predmeta osetljivih na magnetno polje (satova, digitrona, magnetnih traka, pejsmejkera), na suvom mestu i van domašaja dece.

PROIZVOĐAČ:

Institut Mihajlo Pupin-Piezotehnologija, Volgina 15, 11060 Beograd.

Poseduje sertifikat CE 1304.

Sva prava rezervisana Patentom br. 1608/83.