Sa trajanjem bolesti, tendencija širenja hemoroida dalje od analnog kanala može se povećati. U zavisnosti od stepena fiksacije hemoroidnih čvorova, razlikuju se IV stadijuma hemoroidne bolesti:

1. stepen

Hemoroidi se pojavljuju kao neznatne izbočine u analnom kanalu koji nisu vidljivi spolja. Oni ne uzrokuju neugodnost. Povremeno može doći do blagog bezbolnog krvarenja. Simptomi u ovoj fazi nisu dosadni, pa pacijenti obično ne preduzimaju nikakav tretman.

2. stepen

Hemoroidi još uvek nisu vidljivi spolja. Iz analnog kanala mogu ispasti samo tokom jakog pritiska. Nakon zaustavljanja pritiska, sakrivaju se bez ikakvog ometanja. Mogu se pojaviti simptomi kao što su svrab, sagorevanje i krvarenje. Postoji osećaj nepotpunog pražnjenja creva čija je posledica duži boravak u toaletu. Bol je sve češći u ovoj fazi bolesti.

3. stepena

Hemoroidi su vidljivi spolja. Ispadaju tokom pritiska i vežbanja. Ne povlače se sami. Mogu se vratiti samo ručno. U ovoj fazi bolesti se pojavljuju bol, krvarenje i svrab.

4. stepen

Hemoroidi se šire izvan anusa bez njihovog cedjenja. Pored bolova, krvarenja i svraba javlja se i fekalna inkontinencija.